Top

Friese witjes

Sinds de komst van de majolicatechniek in de Noordelijke Nederlanden werden tegels in plaats van loodglazuur behandeld met wit tinglazuur. De witte tegels met hun karakteristieke uitstraling werden vooral gebruikt in woonkamers, keukens, schouwen, trappenhuizen en gangen. Deze witjes met een afmeting van 13x13 cm en een dikte van ongeveer 8 mm zijn beter bekend als Friese witjes. Het Friese witje is gemaakt van kalkhoudende klei en bedekt met een laagje witachtige tinglazuur wat de tegel zijn authentieke uitstraling geeft.  

 

                             Friese witjes worden met de hand gemaakt uit vochtige klei. De klei wordt gesneden in plakken en met behulp van een mal worden de tegels op maat gesneden. De zijkanten van de witjes zijn handmatig iets naar binnen gesneden waardoor de tegels ‘koud’ tegen elkaar geplaatst kunnen worden, dus zonder voeg. Na het besnijden worden de tegels gedroogd waarna ze in de oven geplaatst worden om voor de eerste keer gebakken te worden tot biscuittegel. Deze eerste stook duurt anderhalve dag en de oven wordt verhit tot ongeveer 1000 graden Celsius. De biscuits worden na de eerste stook met de hand overgoten met een dekkende transparante tinglazuur. Dit tinglazuur bestaat uit gemalen glas met tinoxiden. Hierna worden de witjes voor de tweede maal gebakken. Deze tweede stook is op een lagere temperatuur en korter dan de eerste stook, ongeveer 24 uur. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er gasbellen in het glazuur ontstaan.
 
Friese witjes kunnen in vele verschillende kleurtinten gemaakt worden. De kleuren kunnen variëren van helder wit tot donkergrijs en van blauw tot roze.