Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Friese witjes

Friese witjes

Friese witjes zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleurtinten. De meest gangbare afmetingen van Friese witjes zijn 13x13 cm of 10x10 cm. De kleurtinten kunnen variëren van authentiek tot modern, van helder wit tot donkergrijs en van blauw tot roze.

Onze Friese witjes zijn verkrijgbaar met craqueléglazuur en zonder craqueléglazuur. Witjes met craqueléglazuur kunnen in de loop der tijd gaan craqueleren. Craquelé zijn kleine scheurtjes in het glazuur waardoor de tegel een authentieke uitstraling krijgt. Friese witjes met craquelé tinglazuur hebben een rustiger glans dan Friese witjes zonder craquelé tinglazuur. De glans van witjes met craqueléglazuur is te vergelijken met zijdeglans. De glans van witjes zonder craqueléglazuur is te vergelijken met hoogglans.

Sinds de komst van de majolicatechniek in de Noordelijke Nederlanden werden tegels in plaats van loodglazuur behandeld met wit tinglazuur. De witte tegels met hun karakteristieke uitstraling werden vooral gebruikt in woonkamers, keukens, schouwen, trappenhuizen en gangen. Deze witjes, met de oorspronkelijke afmeting van 13x13 cm en een dikte van ongeveer 8 mm, zijn beter bekend als Friese witjes. Het Friese witje is gemaakt van kalkhoudende klei en bedekt met een laagje witachtige tinglazuur wat de tegel zijn authentieke uitstraling geeft.